+38 (096) 001 01 60

м. Львів, вул. Тернопільська 21а

Чим небезпечний сколіоз?

Чим небезпечний сколіоз?

Сколіоз - це бокове викривлення хребта з обов'язковою ротацією хребців. Якщо ротація відсутня, такий стан називається пресколіотична осанка. Про скручування хребців свідчить реберна дуга, відхилення осі остистого відростка хребця або оцінка хребта по рентген знімку.

Сколіоз буває різних видів:

1. Вроджений - як наслідок генетичних поломок, які призводять до аномалій розвитку хребців, слабкості м'язів, зв'язкового апарату.

2. Набутий - виникає після травм (післятравматичний) переломів кінцівок, хребців, опіків шкіри з розвитком контрактур (знерухомлення) кінцівок, неврогенний, психогенний, вісцеральний - при захворюваннях органів (печінки, легень, кишківника), статичний - частіше виникає у людей, які виконують одноманітну роботу та спортцменів, як наслідок перенавантаження певних груп м'язів (вислувальники, фехтувальники, стрибуни).

Виділяють 4 групи сколіозу по Коббу:

1-й ступінь відхилення остистих відростків виникає тільки в стоячому положені до 5-10' і відсутнє у лежачому на рентгенограмі та немає горба.

2-й ступінь від 10-30' з асиметрією трикутників талії та ребеним горбом.

3-й ступінь кут викривлення хребта досягає меж 30-50' з клиноподібною деформацією тіл хребців.

4-й ступінь кут більше 50'з різко вираженим реберним горбом та деформацією грудної клітки, рухи хребта обмежені.

Внаслідок скручування хребта виникає здавлення серця, легень, нервів, судин, збільшення тиску в грудній та черевній порожнинах, що призводить до порушення кровообігу та іннервації органів, а як наслідок до швидкого 'зношування' органа.

Оссобливо небезпечний ідіопатичний сколіоз в юнацькому віці, коли скелет дитини швидко росте, а м'язи тривають. Оновною умовою профілактики ідіопатичних сколіозів є профілактичні огляди дітей-підлітків 2-чі на рік в ортопед-травматолога для раннього виявлення та лікування, адже чим молодший вік при даном сколіозі, тим більш можливе прогресування та розвиток інвалідності в дитячому або дорослому віці.