+38 (096) 001 01 60

м. Львів, вул. Тернопільська 21а

Чому виникає біль в суглобах?

Чому виникає біль в суглобах?

Спершу потрібно ознайомитися з анатомією суглоба. Принципи будови суглобів практично однакові, але по функції відрізняються.

Більшості суглобів нашого тіла складаються з суглобових поверхонь кісток, які вкриті хрящем. Порожнина суглоба покрита синовіальною оболонкою, яка утворює рідину, яка містить протеоглікани: хондроїтин та глюкозамін сульфат. Функція рідини - живильна та амольтизуюча, попереджає тертю суглобових поверхонь. Зовні до суглобових поверхонь кісток кріпляться зв'язки, які формують капсулу суглоба, а також м'язи, які приводять врух кістки.

М'язи, в свою чергу, мають зв'язок з нервом через нейро-мязове веретено. Імпульси по нерву проходять від м'язу до спинного мозку, де по провідних шляхах через нього надходять до стовбура та півкуль мозку. Тут інформація отримується, аналізується та по низхідних шляхах повертається до мязів.

М'яз може отримувати надмірну кількість імпульсів, тобто бути напруженим (гіпертонус) або навпаки недоотримувати імпульсацію та знаходитися в розслабленому стані (гіпотонус). Як на гіпертонічний м'яз. так і на розслаблений виникає незліченна кількість коспенсаторно вкорочених (ізометричне напруження) з правильною іннервацією, так і розслаблених м'язів, для того, щоб збалансувати роботу різних органів та систем організму.

Біль - це інтерпретація мозком сигналів-імпульсів, які надходять до певних відділів головного мозку по нервових волокнах. Ці сигнали можуть розцінюватися як біль, свебіж, печіння, поколювання. Це залежить від інтенсивності надходження імульсів.

В суглобах біль виникає тоді, коли йде навантаження на зв'язковий апарат, сухожилля, в яких знаходяться пропріорецептори - рецептори Гольджі, в мязах - мязові веретина (цепочно-ядерні та сумчасто-ядерні).

Надміна імпульсіція до м'язу викликає його гіпертонічне вкорочення, на яке його антагоніст (м'яз, який виконує протилежну дію), ізометрично стає напруженим для урівноваження тонусо-силового балансу.

Так виникає напруження з двох протилежно виконуючих роботу м'язів в ділянці суглоба. Тоді велика нагрузка виникає на сусідньому м'язі (синергіст), для нормалізації роботи суглоба. Таким чином, навантаження на суглобову поверхню розприділяється не рівномірно, натягується сухожильне веретено, зв'язки, активуються імпульси від м'язових веретен та рецепторів Гольджі, де знаходиться перегружений сусідній м'яз (синергіст). 

Надмірно навантажена поверхня не встигає регенерувати (відновитися), що призведе до швидкого руйнування суглобової поверхні (передчасного старіння суглоба - артроз), виникає запалення синовії, суглобових поверхонь кісток та виникнення больового синдрому.

Підводячи підсумок, важливим компонентом у виникненні болю суглоба має правильна робота м'язів зони суглоба, адже тільки м'язи приводить врух кістки, розпреділяють навантаження на суглобову поверхню та забезпечують плавність рухів без навантаження звязково-сухожильного апарату суглоба.