+38 (096) 001 01 60

м. Львів, вул. Тернопільська 21а

Дисменорея - симптоми, скарги

Дисменорея - симптоми, скарги

Звичайно, кожній жінці знайомі неприємні відчуття в області низу живота в перші дні менструального циклу. Біль не дає жити спокійно: насолоджуватися прогулянками з друзями, вчитися, працювати і навіть просто дивитися фільм. Якщо ви звернетеся до фахівця з подібними симптомами, то напевно гінеколог поставить діагноз – дисменорея. Але що ж це таке? 

Які симптоми дисменореї?

Дисменорея – це патологія жіночих статевих органів, яка проявляється як сильні больові відчуття в період критичних днів. Дискомфорт може пропадати і з'являтися знову. Але не варто забувати, що це порушення, а не просто "біль, яка пройде з дня на день".

Які причини виникнення цього порушення? 

Гінекологи заявляють, що існує кілька факторів, які провокують неприємні відчуття в області живота в період критичних днів: 

  1. стрес; 
  2. нездоровий спосіб життя; 
  3. порушення ендокринної системи; 
  4. захворювання сечостатевої системи; 
  5. генетичні причини; 
  6. нестача відпочинку. 

Тому виявити причину виникнення дисменореї в кожному окремому випадку може виключно гінеколог. 

Ознаки дисменореї

Жіноча статева система – це особливий комплекс тісно взаємопов'язаних між собою органів. Тому важливо вміти відрізняти дисменорею і інші патології в області гінекології. 

Першою важливою ознакою даного відхилення є дискомфорт, який з'являється по наростаючій за кілька днів до початку менструального циклу. При цьому біль відчувається не протягом всіх місячних, а тільки перші кілька днів. Крім того, з'являються невеликі набряки внаслідок затримки рідини до клітинах тіла, може надуватися живіт.

Різновиди дисменореї

Фахівці в області гінекології вважають, що існує кілька різновидів цього захворювання. Їх розрізняють за віком дівчини, наявності або відсутності інших патологій малого таза, а також тривалості дискомфорту. 

  1. Первинна. Даний вид патології характеризується відсутністю сторонніх захворювань малого таза, а також проявляється під час пубертатного періоду дівчата. 
  2. Вторинна. Супроводжується невеликим запаленням органів малого тазу, такий різновид дисменореї зустрічається після тридцяти років. 
  3. Спастична. Характеризується сильним больовим синдромом, спазмами і запаленням.

Лікування дисменореї

 Рекомендується лікувати окремо кожен симптом даного відхилення. Для того, щоб усунути больовий синдром застосовуються нестероїдні протизапальні препарати. Також гінекологи радять приймати вітаміни і мінерали і пити більше рідини.

Для того, щоб мінімізувати дискомфорт рекомендується дотримуватися режиму харчування:

  1. не вживати ті продукти, які провокують здуття кишечника; 
  2. зменшити вживання напоїв, які містять таурин і кофеїн; 
  3. не вживати жирну та важку їжу; 
  4. віддати перевагу фруктам, овочам, а також легким високобілковим продуктам.

Фахівці медичного центру "Перший сімейний імені св. Єремії" радять в цей несприятливий період займатися розслаблюючими вправами, але при цьому повністю виключити спорт і важкі фізичні навантаження. Якщо ви відчуваєте, що ваш настрій нестабільний, приймайте легкі заспокійливі препарати природного походження. 

Якщо протизапальні медикаменти не справляються, то варто звернутися до фахівця. 

В окремих випадках гінеколог може призначити етіологічне або гормональне лікування. 

Дисменорея – це захворювання, яке дуже часто зустрічається та проявляється в якості неприємних больових синдромів в області низу живота. Якщо у вашому випадку прості болезаспокійливі препарати не допомагають, обов'язково зверніться до гінеколога.