+38 (096) 001 01 60

м. Львів, вул. Тернопільська 21а

В чому користь сегментарно-рефлекторний масажу на організм людини?

В чому користь сегментарно-рефлекторний масажу на організм людини?

Лікувальний сегментарно-рефлекторний масаж

Цей напрямок одержав розвиток і ефективно використовується в клінічній і санаторно-курортній практиці. На основі фізіологічних принципів і теоретичних положень вчення І. П. Павлова А.Е.Щербак (1903) запропонував і обґрунтував цей напрям лікування різних оганів та систем організму.

Сегментарно-рефлекторний масаж передбачає не прямий вплив на хворий орган, а вплив на сегменти спинного мозку, якими іннервується орган. Наприклад, масажуючи відповідні зони біля хребта і надчревну ділянку, можна впливати на моторну, секреторну і евакуаторну функції шлунка; при судинних захворюваннях і травмах нижніх кінцівок масажем поперекової ділянки можна позитивно впливати на кровообіг, трофічні процеси в тканинах, сприяти відновленню рухових і інших функцій. Масаж грудної клітки сприяє усуненню і розсмоктуванню залишкових явищ після запалення легенів і плеври і попереджає розвиток спайкового процесу; масаж комірцевої зони знижує артеріальний тиск при гіпертонічній хворобі, усуває головний біль при неврозах і втомі.

Всі тканини, органи і системи організму людини представляють єдине ціле і знаходяться між собою в певних взаєминах. Жодне захворювання не є місцевим, оскільки завжди викликає рефлекторні зміни, які відображаються в захворюванні органів. Рефлекторні зміни можуть виникати в шкірі, м'язах, сполучній та інших тканинах і, в свою чергу, впливати на первинний осередок, підтримуючи патологічний процес. Усуваючи з допомогою масажу ці зміни в тканинах, можна сприяти ліквідації первинного патологічного процесу, відновленню нормального стану організму.

Взаємозв'язок всіх систем нашого організму здійснюються шляхом органосенсорних, органомоторних і органо-органних рефлексів, що мають велике значення в клінічній практиці. Зони шкірної поверхні з підвищеною чутливістю, в яких виникають больові відчуття при захворюваннях внутрішніх органів, отримали назву зон Захар'їна - Геда.

Фізіологічно виникнення зон підвищеної чутливості пояснюється тим, що больові подразнення, що надходять через симпатичні волокна від внутрішніх органів в спинний мозок, віддають на всі чутливі клітини даного сегмента, збуджуючи їх. Таке порушення проектується в ті області шкіри, які пов'язані з цим сегментом. Відомо, наприклад, що при кардіосклерозі і явищах стенокардії больові відчуття виникають в лівій руці, на внутрішній поверхні плеча, в пахвовій області, близько лопатки. Можливий і зворотний рефлекторний процес, коли патологічний осередок на поверхні шкіри обумовлює біль у внутрішніх органах.

При захворюваннях внутрішніх органів іноді виникають тривалі болючі напруження скелетної мускулатури. Наприклад, при захворюваннях печінки і жовчних шляхів спостерігаються рефлекторні зміни в трапецієподібної м'язі, в найширшому м'язі спини, при захворюваннях плеври - в міжреберних м'язах, в грудиноключично-соскоподібного м'яза і т.п. Рефлекторні зміни на периферії можуть проявлятися потовщенням або обмеженням рухливості шкіри, ущільненнями в підшкірній основі.

Впливаючи сегментарним лікувальним масажем на ці зони можна добитися оздоровчого впливу на органи.

Медичний центр "Перший сімейний" проводить кваліфікований сегментарний масаж, як один з основних методів комплексного лікування захворювань хребта а також хвороб внутрішніх органів:

- остеохондроз,

- грижі Шморля,

- кили дисків поперекового, грудного, шийного відділів хребта,

- нестабільності хребців,

- сколіоз

- посилений кіфоз

- випрямлення шийного, поперекового відділів хребта (сплощений лордоз)

- порушення осанки по типу сутулість

- юнацький кіфоз (хвороба Шеєрмана-Мау)

- постінсультних та посттравматичних станів,

- захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, коліт, дискінезії жовчо-вивідних шляхів),

- опущення внутрішніх органів,

- хвороб серцево-судинних захворювань.

Пам'ятайте, обов'язково, проконсультуйтеся з лікарем.